Porcelán druhé jakosti

Porcelán druhé jakosti: Co to je a proč by vás měl zajímat

 V rámci porcelánu existují různé kategorie kvality, mezi které patří i tzv. „porcelán druhé jakosti“. Tento termín může pro některé znít jako synonymum pro méněcenný produkt, ale pravda je mnohem složitější. V tomto článku se podíváme na to, co porcelán druhé jakosti přesně znamená, jak se vyrábí, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a proč by vás měl zajímat.

Co je to porcelán druhé jakosti?

Porcelán druhé jakosti je typ porcelánu, který vykazuje drobné nedostatky nebo odchylky od ideálního standardu. Tyto nedostatky mohou zahrnovat malé estetické vady jako jsou drobné praskliny, nesouměrnosti v glazuře, nepravidelnosti v tvaru nebo barvě. Důležité je, že tyto vady neovlivňují funkčnost nebo strukturální integritu výrobku. Porcelán druhé jakosti je stále plně funkční a může být používán stejně jako porcelán první jakosti.

Proces výroby porcelánu

Pro lepší pochopení porcelánu druhé jakosti je důležité porozumět procesu výroby porcelánu obecně. Výroba porcelánu zahrnuje několik klíčových kroků:

1. Výběr a příprava surovin: Základními surovinami jsou kaolin (čistý bílý jíl), křemen a živce. Tyto suroviny jsou pečlivě vybrány a smíchány v přesně stanovených poměrech.

2. Formování: Směs je tvarována do požadovaného tvaru pomocí různých technik, jako je lití do forem, točení na hrnčířském kruhu nebo lisování.

3. Sušení a první výpal: Po formování je výrobek sušen a následně vypálen při teplotě kolem 900–1000 °C. Tento proces se nazývá "biskvitový výpal" a výrobek po něm získává základní pevnost.

4. Glazování a druhý výpal: Na výrobek je nanesena glazura, která vytváří lesklý a nepropustný povrch. Poté je výrobek znovu vypálen při vyšší teplotě (kolem 1200–1400 °C).

5. Kontrola kvality: Po druhém výpalu je každý výrobek pečlivě zkontrolován. Výrobky, které splňují nejvyšší standardy, jsou označeny jako první jakost. Ty s drobnými vadami jsou klasifikovány jako druhá jakost.

Výhody a nevýhody porcelánu druhé jakosti

Výhody

1. Cena: Jednou z největších výhod porcelánu druhé jakosti je jeho nižší cena. Díky drobným vadám je tento porcelán často nabízen za zlomkovou cenu ve srovnání s porcelánem první jakosti.

2. Estetická hodnota: Pro mnoho lidí jsou drobné nedostatky na porcelánu druhé jakosti zanedbatelné nebo dokonce přidávají kouzlo a jedinečnost každému kusu.

3. Udržitelnost: Nákup porcelánu druhé jakosti podporuje udržitelnost a minimalizuje plýtvání materiály. Výrobky, které by jinak byly vyřazeny, mohou najít nové využití.

Nevýhody

1. Estetické vady: Pro některé zákazníky mohou být estetické vady nepřijatelné, zejména pokud hledají perfektní vzhled.

2. Omezený výběr: Porcelán druhé jakosti může být dostupný v omezeném množství a designu, což může omezit výběr.

 

Proč by vás měl porcelán druhé jakosti zajímat?

Porcelán druhé jakosti představuje skvělou příležitost pro ty, kteří chtějí získat kvalitní porcelán za dostupnou cenu. Navíc nákupem tohoto typu porcelánu podporujete udržitelné praktiky ve výrobě a snižujete plýtvání. Pro milovníky jedinečných a ručně vyráběných předmětů může porcelán druhé jakosti přinést skutečnou radost a autenticitu do jejich domácnosti.

Porcelán druhé jakosti je kategorií, která si zaslouží pozornost. I když může mít drobné estetické vady, stále nabízí vysokou funkčnost a kvalitu za dostupnější cenu. Při výběru porcelánu druhé jakosti je důležité vědět, co hledáte a být otevřený jedinečnosti každého kusu.