Slyšeli jste o tradičním vietnamském jídle Bún Bò Nam Bô ?

Mísa plná elegance: Bún Bò Nam Bô v bílé porcelánové míse

V gastronomii se často setkáváme s tvrzením, že "nejprve jíme očima". A právě proto je výběr správného nádobí pro servírování pokrmů tak důležitý. V dnešním blogovém příspěvku se podíváme na spojení tradičního vietnamského jídla Bún Bò Nam Bô a minimalistické elegance bílé porcelánové mísy o objemu 800-1000ml.

Mísa kompotová Marie Teresie 1000ml

Mísa kompotová Gamma 800ml

Mísa kompotová Euro 900ml

 

Bílá porcelánová mísa: Plátno pro vaše kulinářské umění

Bílá porcelánová míse je skvělým příkladem, kdy méně znamená více. Její jednoduchý design nejenže dodává stolu čistý vzhled, ale také poskytuje dokonalé pozadí pro vyniknutí barevného a texturového bohatství pokrmu, jako je Bún Bò Nam Bô. Bílá barva zvýrazňuje pestrost ingrediencí, ať už se jedná o čerstvé bylinky, zářivou zeleninu nebo karamelizované kousky hovězího masa.

Bún Bò Nam Bô: Spojení chutí a vůní Vietnamu

Představme si tento pokrm jako symfonii chutí a vůní, která v sobě snoubí sladké, kyselé, slané i pikantní tóny. Bún Bò Nam Bô je teplý salát z rýžových nudlí s marinovaným hovězím masem, dochucený bylinkami, arašídy a pikantním nước chấm dressingem.

Ingredience:
  • 200 g rýžových nudlí (Bún)

  • 300 g hovězí svíčkové, nakrájené na tenké plátky

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžíce rybí omáčky

  • 2 lžičky třtinového cukru

  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené

  • 1 šalotka, nadrobno nakrájená

  • 1 lžíce rostlinného oleje

  • 1/4 šálku pražených arašídů, nasekaných

  • 1/4 šálku křupavých smažených šalotek

  • Čerstvé bylinky (máta, koriandr, thajská bazalka)

  • 1 mrkev, najemno nastrouhaná

  • 1 okurka, najemno nastrouhaná

  • 2 lžíce limetkové šťávy

  • Listy salátu

  • Fazole klíčky

  • Chilli paprička dle chuti

  • Sůl a pepř dle chuti

Nước chấm dressing:
  • 3 lžíce rybí omáčky

  • 3 lžíce cukru

  • 2 lžíce limetkové šťávy

  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané

  • 1 červená chilli paprička, jemně nakrájená

  • 2 lžíce vody

Postup:
  1. Marinování masa: Maso nechejte marinovat v sójové omáčce, rybí omáčce, třtinovém cukru, česneku a šalotce alespoň 30 minut. Tím získá bohatou chuť.

  2. Příprava nudlí: Mezitím uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu. Po uvaření je opláchněte studenou vodou, aby se zastavil vařící proces.

  3. Příprava Nước chấm dressingu: Smíchejte rybí omáčku, cukr, limetkovou šťávu, česnek, chilli papričku a vodu, dokud se cukr nerozpustí. Chutí by měl být dressing sladký, slaný, kyselý a pikantní.

  4. Vaření masa: Na pánvi rozehřejte olej a na vysokém plamenu osmažte marinované hovězí maso. Vysoká teplota zajistí karamelizaci a maso bude krásně zlatavé.

  5. Sestavení pokrmu: Na dno bílé porcelánové mísy položte listy salátu, přidejte uvařené nudle a na ně umístěte hovězí maso. Okolo masa rozložte nastrouhanou mrkev, okurku, fazolové klíčky a čerstvé bylinky.

  6. Dochucení a servírování: Pokrm posypte nasekanými arašídy a smaženými šalotkami. Před podáváním přelijte dresinkem nước chấm a promíchejte.

 

V bílé porcelánové misce se Bún Bò Nam Bô stává nejen lahůdkou pro vaše chuťové buňky, ale i estetickým zážitkem pro vaše oči. Tato tradiční vietnamská specialita ztělesňuje spojení chutí a kultur a její servírování ve vybraném nádobí přidává na celkovém zážitku z jídla. Každý prvek receptu přispívá k textuře a chuti, a když se spojí dohromady, vytvoří skutečné dílo umění, které je zarámováno v jednoduchosti bílé porcelánové mísy.

Ještě důležitější než samotný vzhled pokrmu je však jeho chuť a vůně, které ve spojení s příjemným prostředím a kvalitním nádobím mohou vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek. Ať už připravujete Bún Bò Nam Bô pro rodinu nebo přátele, bílá porcelánová míse je ideálním společníkem pro prezentaci tohoto jedinečného jídla.